Blog
COMENCEM… PER QUÈ UN BLOG DE CENTRE?
- 17/12/2020
- Publicado por: IEBESALÚ
- Categoría: Blog

A ningú se li escapa que el ritme que es viu en una escola és, com a mínim, trepidant: programacions, reunions, preparació de classes, docència, atenció a les famílies, formació, avaluacions, seguiment dels alumnes, coordinació amb els agents externs, omplir aplicatius per a l’administració, pressió social per arreglar-ho tot… i ens atrevim a afegir, sense exagerar, un veritable llarg etcètera. Llavors, què ens porta a començar un blog de reflexions educatives? Què hi escriurem? Qui ho farà? I, en definitiva, què ens pot aportar com a centre escriure en un blog?
Tal com es podrà observar, les raons que ens mouen a iniciar un blog d’aquestes característiques són diverses, però la primera és que, com a servei públic que som, tenim el convenciment que cal explicar què fem com a exercici de transparència, tant per retre comptes a les pròpies famílies implicades, com per intentar col·laborar en la millora de la qualitat educativa de l’escola pública del nostre país.
Actualment, el món de l’educació està vivint un punt d’inflexió on hi ha un gran debat públic ple d’aportacions, amb la pretensió de transformar l’escola. A banda que creiem que l’escola no para mai de transformar-se, pel simple fet d’intentar donar resposta a les necessitats de l’alumnat i a la mateixa societat canviant, observem que el debat se centra quasi exclusivament en les activitats i en les metodologies. Amb això no volem dir que no importi el què i el com, tot al contrari, però hi trobem a faltar el perquè es fan les coses. Actualment existeix una veritable cursa per trobar aquelles activitats o metodologies pretesament més innovadores i costa trobar una justificació que vagi més enllà dels avantatges concrets de la seva aplicació.
Una altra raó que ens mou a escriure un blog és la constatació que moltes vegades la majoria d’opinions, estudis i posicionaments teòrics provenen de fora de l’escola. Existeixen multitud de fundacions, associacions, professorat universitari i empreses privades que generen coneixement, però creiem que la perspectiva o la foto que es crea de l’escola no es mostra completa. Tan sols s’acostuma a veure la posició des de dins de l’escola gràcies als articles o blogs de mestres que, a títol individual o en grups de treball, exposen les seves inquietuds pedagògiques. En aquest sentit, el present blog vol simbolitzar també una invitació als centres, i als docents en general, a escriure i deixar constància de les seves reflexions, avenços pedagògics o de les mateixes dificultats que comporta la realitat educativa. Partim del convenciment que a l’escola pública existeixen grans projectes i que podem aprendre molt els uns dels altres. De fet, al llarg del territori català existeixen diferents trobades pedagògiques (escoles d’estiu, treball en xarxa, jornades de formació, etc.) que es mouen en aquest sentit. Aquest blog, per tant, es ve a afegir a aquest esperit constructiu amb la pretensió d’introduir-hi matisos en la reflexió, fruit de la mateixa realitat educativa, per tal de contribuir a enriquir el debat públic. Considerem que, d’aquesta manera, ajudarem a apropar la pràctica amb la teoria i, en definitiva, a fer una fotografia de què passa realment a les escoles i als instituts.
A més, ens agradaria que aquest blog fos una oportunitat -per al mateix centre- per endreçar i posar ordre a totes aquelles idees i pràctiques que es porten a terme, de manera que representi una eina més de debat i, per tant, de millora contínua. Som conscients que aquest fet pot representar una limitació del propi blog, ja que el lector que s’acosti als nostres articles copsarà moltes vegades que els temes tractats estan en contínua evolució (o inacabats) i que necessitarà comprendre el context per trobar-hi la pretesa coherència pedagògica. En aquest sentit, ens agradaria veure com, al cap d’un temps, els diferents posts es van actualitzant, senyal inequívoc de l’existència d’una veritable reflexió pedagògica i, per tant, la limitació inicial s’haurà convertit en el valor afegit del blog: explicar l’experiència i evolució concreta de l’Institut Escola Besalú, amb totes les virtuts i mancances.
Aleshores, arribats en aquest punt, què hi podem trobar en aquest blog? Entenem que, per una qüestió de coherència, les primeres entrades d’aquest blog hauran d’anar destinades a contextualitzar i explicar el nostre projecte educatiu, però, llevat d’aquests moments inicials, la idea serà abordar aspectes que reflecteixin les preocupacions i reptes que volem afrontar, i, com a conseqüència, els avenços que anem introduint en els diferents àmbits d’actuació que tenim establerts (pedagògic, organització i gestió, recursos, professorat i relació institucional). Tal com es pot copsar, la intenció va més enllà d’explicar, de forma aïllada, experiències pedagògiques que puguin suscitar més o menys interès a altres professionals de l’educació i que, a més, donat el cas, ja es poden consultar a través de la web i les xarxes socials del centre. En canvi, sí que es vol incidir en aspectes del context educatiu, atès que poden ser facilitadors o limitadors de la mateixa pràctica pedagògica i, per tant, són susceptibles de poder-los analitzar i millorar. Així per exemple, entendre com es gestionen els escassos recursos existents a l’escola; com es fomenta la cohesió del claustre de professors com a pas previ a qualsevol canvi educatiu, o bé la relació amb els diferents agents socials per augmentar la implicació de tota la comunitat educativa, poden ajudar tots ells, a comprendre l’èxit o el fracàs de qualsevol iniciativa de millora. O el que és el mateix: la justificació del perquè es fan unes determinades activitats.
Tenim la pretensió, no sabem si molt agosarada, que aquest blog s’acabi escrivint de forma coral i que hi puguin acabar intervenint totes aquelles persones relacionades d’una manera o altra amb l’Institut Escola. Pensem en el mateix professorat del centre, en les famílies, en agents i serveis externs o, fins i tot, en possibles col·laboracions puntuals de professionals que venen al centre per diferents motius (xerrades, tallers, etc). Cadascuna de les col·laboracions serà benvinguda i ens ajudarà a continuar sumant entre tots, per així, construir un centre de més qualitat, i per què no dir-ho, que ens el puguem sentir cada cop una mica més nostre.
No volem acabar aquesta primera entrada sense reiterar que es tracta d’un blog educatiu des d’una visió positiva i constructiva i que, per sobre de tot, independentment de si s’està d’acord o no amb els nostres posicionaments, ens agradaria transmetre la passió que sentim per la nostra feina.
Benvinguts al blog de l’Institut Escola Besalú – Salvador Vilarrasa!