Blog
Els Alumnes de 4t d’ESO van fer una caminada pels escenaris de l’exili republicà de 1939
En el marc de l’estudi de la Segona República i la Guerra d’Espanya, el passat 5 de Març els alumnes de 4t d’ESO van realitzar una sortida pels principals escenaris de l’exili 1939, després de la derrota republicana. La ruta va seguir el mateix itinerari per on van passar columnes de civils i militars, desmoralitzats per emprendre la ruta de l’exili el 1939. La caminada es va aturar en diferents indrets, llocs amb elements de memòria que expliquen diversos episodis rellevants del moment.
La sortida es va iniciar al petit municipi de la Vajol per fer camí fins a arribar a la primera parada a la mina de la família Canta Giralt. Una antiga mina de calç que va acollir el tresor de la República, amagat perquè no caigués en mans de l’exèrcit rebel. Tot seguit, els alumnes van conèixer la commovedora història de la familia Gracia Bamala, exemple de les penúries que van patir els refugiats i que va servir d’inspiració per fer l’escultura Monument a l’exili, ubicat a pocs metres de La Vajol.
La següent parada va permetre veure el Mas Barris, on es van allotjar alguns polítics abans de sortir del país. Tot seguit el grup va enfilar cap al Coll de Lli per travessar la frontera seguint el mateix camí que van recórrer els principals dirigents de la Segona República: Azaña, Aguirre, Companys o Negrín amb les seves respectives comitives. La ruta va finalitzar on s’emplaça el monument erigit en homenatge al president de la Generalitat republicana Lluís Companys i el seu pas cap a l’exili. En aquest indret els alumnes van reflexionar sobre la importància de mantenir viu el record dels exiliats republicans per tal de preservar els valors democràtics.