Blog
APRENEM AJUDANT, UNA LLIÇÓ DE VIDA!
- 07/04/2022
- Publicado por: IEBESALÚ
- Categoría: Blog

Fa poc ens van concedir el Premi Aprenentatge Servei 2021, en la categoria “Incorporació de l’ApS al projecte educatiu global” amb el projecte “Joves actius i solidaris”. Aquesta distinció, a banda de la satisfacció pel reconeixement a la tasca que estem portant a terme, ens ratifica en la línia pedagògica que vam escollir ara fa uns quants anys, on enteníem que la metodologia d’Aprenentatge-Servei havia de ser una part important del nostre projecte educatiu (créixer, compartir i construir), i per tant, havia de formar part de la vida quotidiana del centre. De fet, ja des dels inicis de la creació de l’Institut Escola, es va veure com un valor afegit la confluència d’alumnes d’edats diferents, ja que ofereix la possibilitat de poder fer les primeres experiències en voluntariat dins el mateix centre i així poder comprovar l’enriquiment recíproc que suposa per a tots els participants. Les activitats d’ApS inicials (jornada solidària, apadrinament lector, etc) van començar a créixer fins al punt que actualment tenim més de quaranta activitats de voluntariat distribuïdes al llarg dels diferents cursos. Un altre factor a destacar és l’increment continuat del nombre d’alumnes que s’apunten a les diferents activitats de voluntariat. Aquest fet demostra que els valors s’acaben transmeten d’una forma natural quan són compartits entre tota la comunitat educativa.
Incloure les ApS dins la programació curricular implica educar amb l’objectiu que els alumnes siguin persones actives i crítiques davant les problemàtiques socials i, com a conseqüència, esdevinguin ciutadans compromesos en la construcció d’una societat millor. És en aquest sentit que l’entorn escolar, tal com s’ha comentat, es presenta com una plataforma d’experimentació magnífica per tal d’iniciar-se en el món del voluntariat, ja sigui per l’acompanyament dels docents com per la transcendència de la pròpia activitat, en poder veure i experimentar els resultats de l’ajuda proporcionada (ensenyar a llegir, dinamitzar patis, organitzar una jornada solidària, etc). Cal afegir, a més, que un cop s’aconsegueix una planificació sistematitzada d’ApS durant un període llarg, es passa a una dinàmica positiva que no para de crèixer. Als alumnes que van rebre l’ajuda dels seus companys i companyes quan eren petits, els fa molta il·lusió adoptar el rol de voluntari i, per tant, actuar com a responsables de l’activitat.
Abans d’explicar com tenim estructurat tot l’entramat d’ApS creiem que cal fer esment de dos conceptes que complementen i faciliten el desenvolupament de les tasques de voluntariat al centre. La primera fa referència a la participació de l’alumnat en les diferents activitats i dinàmiques del centre. Si volem que els alumnes siguin actius, els hem de facilitar des del primer moment l’oportunitat de poder decidir, ja sigui per a organitzar noves activitats com per millorar la vida quotidiana del centre. Per aquest motiu, en tots els cursos els alumnes tenen l’oportunitat, per una banda, d’implicar-se a través dels diferents càrrecs d’aula (delegat classe, delegat ambiental, delegat empàtic, etc) i, per altra banda, de poder participar de forma activa en les diferents assemblees (d’aula, de delegats, de cicle i de centre). I el segon concepte fa referència al treball cooperatiu, competència necessària i vital per endegar qualsevol tipus de projecte. Procurem que el treball cooperatiu estigui sempre present en múltiples formes i agrupacions (intranivells, internivells, amb altres centres). En conclusió, el desenvolupament de l’Aprenentatge Servei al centre es veurà incrementat si els alumnes prenen un paper actiu i alhora s’organitzen de forma cooperativa.
Tot i que les activitats d’ApS es poden fer a partir de qualsevol edat, i de fet quan fem activitats de centre com per exemple la jornada solidària hi participa tot l’alumnat, sí que cal dir que en el nostre cas prenen un major protagonisme els alumnes a partir de Cicle Superior i ESO. Un altre aspecte que cal destacar és que combinem les activitats internes, sovint destinades a ajudar als companys i companyes més petits o en l’organització d’activitats de centre, amb les activitats externes que consisteixen a fer una activitat de voluntariat en una entitat o servei del poble (casal d’avis, llar d’infants, actes socials, clubs esportius, etc). També es procura que en les activitats s’hi pugui participar de forma col·lectiva, com per exemple tot el grup aula, i que serveix com un bon sistema d’iniciació a les ApS, o en activitats individuals on es posa l’èmfasi en la decisió del propi alumnat en participar-hi.
Convé assenyalar també la importància d’oferir i planificar activitats d’ApS que contemplin els diferents àmbits del servei comunitari, tant per respondre a la gran diversitat actual de necessitats socials, com per enriquir les experiències que viuen els alumnes i així que puguin acabar descobrint noves motivacions i interessos.
A continuació es detallen els diferents àmbits d’actuació amb alguns exemples de cadascun d’ells:
- Acompanyament en l’escolarització: apadrinament lector, suport a l’estudi, visita Castanyera, visita Patges Reials, Speaking corner, banc del temps, auxiliars de conversa.
- Participació ciutadana: cavalcada reis, assemblees d’aula, cicle i centre, càrrecs de responsabilitat a l’aula (delegat classe, delegat ambiental, etc).
- Intercanvi generacional: dinamització de patis, Fira del joc, hort escolar, dinamització avis, divulga ciència, tallers amb els avis, dinamització robòtica.
- Medi ambient: Let’s clean Europe, campanya mosquit tigre, construcció caixes niu.
- Ajuda pròxima a altres persones: Apadrina un avi, projecte Bressol.
- Patrimoni cultural: visites guiades teatralitzades a Besalú, UAP, Pastorets, espectacle circ, festival Lluèrnia, jornades culturals.
- Projectes de solidaritat i cooperació: jornada solidària, Gran Recapte.
- Promoció de la salut: banc de sang, internet de tu a tu.
Una de les conseqüències d’incloure les activitats d’ApS en la vida quotidiana del centre és que aquestes acaben trascendint a l’àmbit local. La implicació activa dels alumnes en aquest tipus de tasques altruistes representa una porta d’entrada al teixit associatiu de la comunitat on estan immersos i és d’esperar que el compromís cívic que van adquirint es mantingui al llarg de la seva vida. Per tal de fomentar i dinamitzar la intervenció social, el centre forma part del Consell d’Entitats del poble. En aquest organisme hi ha representació de totes les associacions, clubs i agrupacions presents al municipi i un dels seus objectius és coordinar les activitats de tots els col·lectius que en formen part i, alhora, crear sinergies entre tots ells. Creiem que és una eina molt útil perquè ens dóna la possibilitat de conèixer múltiples propostes i participar-hi, i també ens permet poder traslladar i presentar tots els projectes de voluntariat que volem engegar. És en aquest sentit que podem dir que el centre escolar esdevé un agent social més de la comunitat i, per tant, un agent transformador per a la seva millora.
Per concloure, creiem important explicar com tanquem el projecte d’ApS quan els alumnes arriben al final de l’escolarització en el centre. Entenem que després de molts d’anys col·laborant i participant en activitats de voluntariat, és el moment que el centre i el poble agraeixin a cadascun dels joves la seva implicació. Per aquest motiu, des de l’ajuntament del poble es convoca a tots els alumnes de 4t d’ESO a la sala de plens per tal de fer un acte de reconeixement a la seva tasca: se’ls fa entrega d’un diploma de “Ciutadà actiu i solidari” i també d’un certificat on hi consten totes les activitats de voluntariat en les quals ha participat cada alumne. Es tracta d’un acte molt senzill però molt significatiu, bàsicament perquè es realitza en un lloc emblemàtic, que precisament representa l’atenció i el servei al ciutadà, també per la gratitud que mostren els alumnes i, finalment, per la sorpresa d’aquests en adonar-se de la gran quantitat d’activitats en les quals han participat. Unes activitats, i en definitiva uns aprenentatges, que els serviran com a lliçó de vida per continuar creixent com a persones!