Blog
Noves tecnologies i robòtica
- 07/06/2023
- Publicado por: Professorat IE Besalú
- Categoría: Cicle mitjà Projectes

A través d’aquesta unitat didàctica ens permetrà activar i utilitzar els sabers rellevants i incidir sobre la capacitat dels alumnes perquè aquests adquireixin una competència digital conjuntament amb el desenvolupament d’una competència ciutadana, emprenedora, personal, social i d’aprendre a aprendre.
Aquesta unitat està formada per diferents activitats que ajudaran a l’alumnat a treballar de manera segura, saludable, sostenible, critica i responsable les competències digitals obtenint un aprenentatge per la feina, per l’oci i la participació en la societat desenvolupant un benestar personal i adquirint un aprenentatge.
Aquí podreu veure al organització i gestió de dispositius digitals amb l’organització d’uns continguts digitals que permetran que tots els alumnes arribin a un pensament computacional i crític.
A qui s’adreça?
S’adreça als alumnes de quart de primària. Es tracta de dos grups amb alumnat molt divers i amb diferents necessitats educatives. (TDH, dislèxies, transtorns conductuals…)
El grup és molt treballador i s’interessa, es motiva i adquireix molts aprenentatge a partir les noves tecnologies, recurs del qual el troben molt interessant i els desperta molt l’atenció atenent a tota la diversitat.
Quina temporalització?
Aquesta programació és del primer i segon trimestre de quart de primària per treballar les noves tecnologies.
Per treballar les noves tecnologies es divideixen els alumnes de les dues classes amb tres grups, dos s’endinsaran més en les noves tecnologies a partir dels Chromebooks i l’altre grup farà robòtica.
Aquesta és l’ organització de les diferents sessions treballades:
Quin material?
Els alumnes de quart de primària tenen 32 dispositius: Chromebooks que poden utilitzar sempre. També tenim tablets que es poden utilitzar a nivell de cicle
Cada alumne té el seu propi correu electrònic @iebesalu.
A les diferents activitats i aplicacions que realitzaran l’alumnat hi poden entrar amb el mateix accés Google, és a dir amb la seva pròpia compte de correu que se’ls dona des de l’escola i amb els quals ells accedeixen al seu dispositiu.
L’escola també disposa de 6 Beebots, 4 Probots i material VEX. Tot això serà el que necessitarem per desenvolupar les sessions de robòtica
Què volem aconseguir? (Objectius)
– Identificar i proposar problemes tecnològics amb iniciativa i creativitat, tot estudiant les necessitats de l’entorn proper, aplicant estratègies i processos col·laboratius i iteratius relatius a projectes, per idear i planificar solucions de manera eficient i innovadora.
– Aplicar diferents tècniques i coneixements interdisciplinaris utilitzant procediments i recursos tecnològics tot preveient el cicle de vida dels productes per construir solucions tecnològiques sostenibles que donin resposta a necessitats plantejades.
– Comunicar, argumentar i difondre idees i solucions tecnològiques en diferents espais virtuals, emprant diversos recursos tot aplicant els elements i les tècniques necessàries per intercanviar la informació i fomentar el treball en equip.
– Desenvolupar solucions sostenibles a problemes plantejats que incorporin l’automatització i les tecnologies emergents, per dissenyar i construir sistemes de control programables i robòtics.
– Emprar les eines digitals de disseny i fabricació, adaptant-les i configurant-les a les necessitats tot aplicant els coneixements interdisciplinaris, per a una producció més eficient i sostenible.
– Analitzar processos tecnològics, valorant l’impacte en la societat i l’entorn , tot aplicant criteris de sostenibilitat, i fer un ús ètic i eco socialment responsable de la tecnologia.
– Iniciació a la robòtica. Muntatge i control programat de robots o dispositius programables de manera física o mitjançant simuladors.
– Apropar les noves tecnologies i la robòtica a tot l’alumnat i ajudar a reduir “l’esquerda digital”, ensenyant a fer servir les tecnologies per solucionar problemes reals amb esperit crític.
– Augmentar l’interès i motivació de l’alumnat pels aprenentatges del centre, amb l’ús de tecnologies.
Us deixem amb algunes fotos d’exemples de programes i materials que hem anat treballant: